IMG 7192Hästassisterad (eller hästunderstdd) psykoterapi, EAP (Equine Assisted Psychotherapy) är ett teamarbete där en legitimerad terapeut och en hästspecialist samarbetar med klienten/klienterna och en eller flera hästar mot ett behandlingsmål. EAP är en korttids-terapi. På grund av intensiteten och effektiviteten hos terapiformen fungerar den både som en enstaka insats, eller som ett hjälpmedel under en pågående samtalsterapi där klienten behöver hjälp att hitta och fokusera på huvudproblemen.

EAP är upplevelsebaserad terapiform. Med det menas att deltagarna lär sig om sig själva och andra genom att delta i aktiviteter tillsammans med hästarna och sedan processa sina upplevelser, ibland på egen hand, men ofta tillsammans med terapeuten. Tillsammans (eller själv) bearbetar man vad som hände tillsammans med hästarna, hur det kändes, vilka beteenden och mönster som blev tydliga osv.

EAP har som metod jämförts med de klättrar- seglar och överlevnadskurser terapeuter, behandlingshem och kurser för personlig utveckling har använt sig av världen över. EAP kan också jämföras med lekterapi, bildterapi, dansterapi osv. Men i EAP har man lagt till ett moment som ger oanade möjligheter och fördelar, nämligen hästarna, som med sin dynamik och förmåga till närvaro i nuet ger en spegling av, och som lånar sig till metaforer för det som händer inom klienten och i klientens liv

För att EAGALA ska godkänna terapi med hästar som EAP krävs det att det i teamet ingår både en legitimerad terapeut och en hästspecialist. EAP handlar inte om ridning eller horsemanship. Fokus ligger på aktiviteter på marken som inkluderar hästarna, där klienten/klienterna behöver använda sig av vissa färdigheter och verktyg där man tränar på icke-verbal kommunikation, målmedvetenhet, kreativt tänkande, problemlösning, ledarskap, ansvarstagande, teamwork, att stärka relationer, öka sitt självförtroende, sin attityd med mera.

EAP är ett kraftfullt och effektivt terapeutiskt redskap som har en otroligt stark inverkan på såväl individer, ungdomar, familjer som olika grupper. EAP används med framgång både inom rehabilitering vid psykisk sjukdom där det finns beteendestörningar, uppmärksamhetsstörningar, PTSD, missbruksproblematik, ätstörningar, depression, ångestsyndrom, relationsproblem och behov av nya kommunikationsvägar och -sätt som vid personlig utveckling.

Vill du veta mer om EAP inom EAGALA:s modell? Kontakta Felicia på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 046-532 43, 0768-95 98 68.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedIn